Kőfeszületek


Ismertető

Kőfeszület - 1889

A Kossuth Lajos utca 52. sz. ház előtt látható az a kőfeszület, amely a húsvét vasárnapi körmenet második állomása volt. Az 1889-ben emelt kőemlék széles talapzatában Mária szobra áll. Az oszlopokkal körülvett, felül timpanonnal keretezett mélyedésben álló szobor vonásai és ruházata finoman kidolgozottak. A talapzaton álló nagyméretű kereszten a megfeszített Krisztus alakja látható. A kőfeszületet Vinkovits István állíttatta bánatában, mert leányának nem született gyermeke. A három méter magas szobor a Hild kőfaragó műhelyben készült Sopronban. Alacsony kerítésének sarkaiban szögletes kőoszlopok láthatók.

Kőfeszület - 1918

A Kossuth Lajos utca Fertőhomok felöli végén az út bal oldalán egy 4 méter magas kőfeszület áll. Koczán Lajos, Árki Irma és a testvérek állíttatták 1918-ban. A család két fiúgyermeke, Lajos és Kálmán az I. Világháborúban estek el. Lajos 22 éves korában, Kálmán pedig 20 éves korában halt hősi halált. A kőemléket Isten dicsőségére, Szűz Mária tiszteletére, és a két fiú emlékére emeltették a bánatos szülők.

A feliratos talapzaton Szűz Mária szobra áll egy boltíves mélyedésben. Oldalt kettő hengeres oszlop tartja a Szűzanya felett átívelő bolthajtást. Felette kiszélesedő párkányon egy nagy kőkereszt a megfeszített Krisztussal. A széles párkány bal oldalán Szent Lajos, a jobb oldalán Szent Kálmán szobra áll.

A kőszobor a Hild kőfaragó műhelyben készült Sopronban. Körülötte díszes kovácsoltvas kerítés áll.


Kapcsolódó oldalak

Amit mindenképp látni kell Hegykőn

A legfontosabb látnivalók Hegykőn


Hegykő környéki települések

A régió további látnivalókban gazdag városai, falvai